Höstens program

är äntligen i gång!!

Vi körde igång med Music for life och senare med ett gästspel från Norrdans och föreställningen Carmen.

Nu närmast väntar musikgruppen Jord med sin världsmusik från Tornedalen, torsdag 29/9 kl. 19 i Bygdegården i Mattila.

Vi bjuder på en variationsrik höst med många olika godbitar, du kan läsa mer om dem här

En nyhet för denna säsong är att det går att köpa förköpsbiljetter till våra föreställningar. Cathis, Tornedal & CO, Haparanda Stadsbibliotek och snart även på Folkets Hus.

Håll utkik på vår hemsida om kommande föreställningar, men det kan även dyka upp något som inte ligger där just nu…så med andra ord är vårt program även lite levande.

Väl mött i höst

Våren och sommaren är här!

omslagsbild-till-fb
Omslagsbild på Facebook för Haparanda teaterförening

 

 

 

 

 

 

Nu är våren och sommaren i full gång. Vi har avslutat vinterns och vårens föreställningar med Två kvinnor och Havet den 28 april.

Nu håller vi som bäst på att planera inför höstens föreställningar och vi startar med ett samarrangemang med Norrdans och deras dansföreställning Carmen som är den 18 september. Inom kort så kommer all information om hösten att finnas på vår hemsida och biljetter kan köpas på www.tickster.com.

Helgen 28-29 maj kommer Scenkonst 16 att gå av stapeln på Riksteatern i Hallunda.

Ett Riksteaterforum för teaterföreningar och andra nätverk där vi tillsammans fördjupar oss i Riksteaterns konstnärliga initiativ med det publika mötet i fokus. Evenemanget ger en exklusiv inblick i vad som händer bakom och på scenen

Från Haparanda Teaterförening kommer Anna Lindkvist och Linnéa Nyström att åka dit för att nätverka med andra teaterföreningar.

Håll utkik efter uppdateringar kring höstens föreställningar på vår hemsida!

 

 

Två kvinnor och havet / Kaksi naista ja meri

Torsdag 28/4 kl 18.00 / Torstai 28.4 klo. 18.00 r.a.
Folkets Hus Haparanda / Haaparanta

 

Kärlek, konstnärskap och karga klippor. Två kvinnor och havet är ett stämningsfullt relationsdrama som bygger på Tove Janssons roman Rent spel; en fiktiv berättelse med självbiografiska inslag. 
Rakkautta, taiteilijaelämää ja karuja merenrantakallioita. Näytelmä Kaksi naista ja meri on tunnelmallinen ihmissuhdedraama, joka perustuu Tove Janssonin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään romaaniin Reilua peliä.Mari och Jonna är två sjuttioåriga konstnärer som delar livet, arbetet och en ö mitt i havet. Mari försöker skriva uppriktiga svar på beundrarbrev med frågor om meningen med livet. Jonna ser till att Mari tar sina vitaminer. Klippor och hav skapar en idyllisk fond, fönstren vetter mot alla väderstreck och en moFoto: Lauri Rotkotorbåt ligger på en perfekt plats, precis som fiskenätet. I Två kvinnor och havet får vi följa Jonnas och Maris vänskapsrelation på nära håll – vardagsgnabb, bekräftelsebehov, ömhet och längtan efter självständighet och gemenskap.
Mari ja Jonna ovat seitsemänkymppisiä taiteilijoita. He jakavat keskenään elämän, työn ja saaren meren keskellä. Mari pohtii vastauksia ihailijakirjeisiin elämän tarkoituksesta ja Jonna huolehtii hänen vitamiinien saannistaan. Ikkunat avautuvat kaikkiin ilmansuuntiin, kalliot ja meri luovat idyllisen taustan ja moottorivene ja kalaverkko ovat omalla paikallaan. Näytelmässä Kaksi naista ja meri pääsemme seuraamaan Jonnan ja Marin ystävyyssuhdetta – arjen suukopua, hyväksytyksi tulemisen tarvetta, hellyyttä ja itsenäisyyden ja yhteenkuuluvuuden kaipuuta.

 

Föreställningen är ett gästspel från Lahtis Stadsteater, där den spelades under våren och hösten 2015. I rollerna ser vi Eeva-Kirsti Komulainen, Ritva Sorvali, Saana Hyvärinen och Aki Raiskio.
Gästspelet av Två kvinnor och havet ingår i en plattform för samarbete och branschutveckling inom scenkonst i Sverige och Finland. Föreställningen spelas på finska och textas till svenska.Foto: Lauri Rotko
Tämä vierailuesityksenä esitettävä näytelmä kuului Lahden kaupunginteatterin ohjelmistoon keväällä ja syksyllä 2015. Rooleissa nähdään Eeva-Kirsti Komulainen, Ritva Sorvali, Saana Hyvärinen ja Aki Raiskio.
Vierailuesitys Kaksi naista ja meri sisältyy Suomen ja Ruotsin näyttämötaiteen yhteistyöhankkeeseen Scen utan gränser – Rajaton näyttämö. Se esitetään suomeksi ja tekstitetään ruotsiksi.

Välkommen! / Tervetuloa

 

 

Premiär för Instagram

Nu finns vi även på Instagram. Sök på haparandateaterforening eller klicka på ikonen för att följa oss!

instagram-glyph

Tigern 7 april

Tigern
Rappt och humoristiskt om vår rädsla för det främmande.

Tors 7 april kl. 19.00 Folkets Hus, Haparanda

Tigern-foto-Sophie-1024x1024

I en lugn, helt vanlig stad med helt vanliga duvor på helt vanliga torg rymmer plötsligt en sibirisk tigerhona från djurparken. Av denna verkliga händelse, då en sibirisk tiger skapade kaos i en europeisk stad, skapar den hyllade rumänska dramatikern Gianina Cărbunariu en rapp, lekfull och politisk berättelse om vår samtid:

”Jag fascinerades av händelsen med tigerhonan och vad den säger om oss och vår rädsla för det främmande. Jag märkte snart att den så kallade främlingen räknades som det största hotet, en påhittad fara som vi enats om att vara rädda för utan att egentligen ha belägg för det. Och hur vår rädsla används mot de mest utsatta: de fattiga, immigranter, romer, de hemlösa, de psykiskt sjuka….. ”

Tigern är det nystartade scenkonstkompaniet Jupither Josephsson Theater Companys första produktion. För regin står kompaniets konstnärliga ledare Sofia Jupither, mångfaldigt prisbelönad för uppsättningar på bland annat Stockholms Stadsteater, Kungliga Operan och Nationaltheatret i Oslo. Tigern hade premiär på Dramaten i sep 2015 och blev utvald att spela på prestigefyllda Festival d’Avignon 2016.

Föreställningen Tigern är en rapp, lekfull och politisk berättelse om hur vi människor reagerar inför det okända. 

Biljettpriser: 150:-  Ungd/stud/pensionär: 120:-
Scenpassrabatt: 50:-

Rabatt vid förköp hos Tickster.
www.tickster.com

eller via vår hemsida
www.haparandateaterforening.nu

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

 

Föreställningar i mars

CULLBERGBALETTEN
Lörd 19 mars kl 19, Folkets Hus

Nu kommer Cullbergbaletten till Haparanda igen för att presentera två verk. Det ena av Cristian Duarte och det andra av Trajal Harrell, två av de nu mest spännande koreograferna inom samtida dans.

« Verket framförs så gripande att parodin inte får en chans att smyga sig in. Det är det som gör The Return of The Modern Dance så berörande, och det är vackert. » De Volkskran

Cullberg-19-mars-1

The Return of The Modern Dance

Amerikanska Trajal Harrell har skapat ett verk för sex av Cullbergbalettens manliga dansare, som utgår från den tidiga moderna dansens inflytande. I alla tider har det funnits en kommunikation mellan den som exponerar sin kropp och den som tittar. Kommunikationen mellan dansare och publik har genom historien fascinerat. Vad är det som definierar kommunikationen mellan den som dansar och den som tittar? Vem kontrollerar egentligen vem? Publikens blick har förförts, triggats, regisserats och manipulerats av koreografer.

Against the Current, Glow

Den brasilianske koreografen Cristian Duarte har skapat unika soloprojekt för Cullbergbalettens dansare till nyskapad musik på theremin och syntar av kompositören och musikern Tom Monteiro.- Jag har försökt stimulera dansarnas minnen genom att blanda tidigare och nuvarande rörelsemönster och låta en ny känsla komma fram. När sinnet är muskler borde det finnas en möjlighet att göra tankeprocesser mer elastiska för att trotsa det linjära, ungefär på samma sätt som en organism som plötsligt kan simma mot strömmen. Andra livsformer kan glöda i den tidigare så bekanta omgivningen.

Veckan därpå bjuder vi på en gripande, vacker föreställning om tre kvinnoöden från Afghanistan:

Facebook_omslag_Sitaraha_Riksteatern2015 copy

Med hjälp av teater, dans och musik berättar skådespelaren Monirah Hashemi om tre afghanska kvinnors livsöden från olika tidsepoker, fram till idag. Pjäsen är skriven av Monirah själv, som också spelar pjäsens alla roller. Med små medel som en färgglad sjal, böcker, papper och en gyllene skål förflyttas vi enkelt mellan tid och rum. Genom dessa kvinnoöden berättas ett vackert sammanvävt vittnesmål. Kvinnorna i Sitaraha skulle kunna leva var som helst i världen.

Biljettpriser: 150:-  Ungd/stud/pensionär: 120:-
Scenpassrabatt: 50:-

Rabatt vid förköp hos Tickster.
www.tickster.com

eller via vår hemsida
www.haparandateaterforening.nu

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

Årsmöte 23 mars

Kallelse till årsmöte

Händelserik kulturvår 2016

Varmt välkomna till en rolig och händelserik kulturvår 2016!

Efter en relativt lugn höst är vi nu glada över att kunna presentera ett varierat och spännande vårprogram. Teaterprogram vår 2016 framsida

I februari har vi tre dagar fyllda med föreställningar för alla åldrar och smaker. Den 23 februari fylls scenen på Folkets Hus av dans med föreställningen ”Fragment”, en produktion av Art of Spectra och ett samarrangemang med Dans i Nord.  Den 24 februari spelar Västerbottensteatern ”Istid”, en pjäs om prestationer, föräldraskap och vinnarskallar.  Under dagtid 25 febspelar ”Papa Diops Taxi” på Öppna förskolan Famille och ”Jompa och jag” på Solklippan. Även dessa är produktioner av Västerbottensteatern.  Om dessa föreställningar, liksom Cullbergbaletten (19 mars), Sitahara – Stjärnorna (23 mars), Tigern (7 april) och Två kvinnor och havet (28 april) får vi höra mer om på Stadshotellet den 26 jan

Informationsträff på Stadshotellet tisdagen den 26 jan kl 18

med representanter från Riksteatern, Västerbottensteatern, Dans i Nord och Norrbottensteatern, som visar videoklipp och berättar mer om verksamheten och produktionerna.

OBS! anmälan senast sön 24 jan, pga beställning av fika från Stadshotellet. Ring/mejla: 072-505 59 19, info@haparandateaterforening.nu

Ta med dig med dig nära och kära och kom!  Sprid gärna informationen vidare.

Välkomna!

önskar Haparanda Teaterförenings styrelse

https://www.facebook.com/HpdaTF/?fref=ts

Program-insida
Klicka för att ladda ner ditt exemplar av vårens program.

Julen närmar sig

Julen närmar sig och vi är i fullgång med vårens program. Håll utkik i era brevlådor, efter alla helger så ska ett medlemsbrev anlända med information om vårt kommande program och medlemsträff.
Under hösten har vi jobbat med att få fram föreställningar till vårens program samtidigt som vi har försökt hitta nya arbetsformer för vårt fortsatta arbete.
Vi vill önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År!